De Millingerwaard is een van de oudste natuurontwikkelingsgebieden langs de Waal.
In 1991 startte ARK er een allereerste voorbeeldgebiedje. In 1992 werd het gebied een voorbeeldgebied voor het Wereld Natuur Fonds. Vanaf 1993 werkt ARK hier samen met Staatsbosbeheer, Wereld Natuurfonds, Dienst Landelijk Gebied en kleiwinners. Deze samenwerking zorgde voor een snelle transformatie van landbouwgebied naar natuurgebied. In korte tijd heeft het gebied zich ontwikkeld tot een ongeëvenaard veelzijdig natuurgebied. Voor ARK is de Millingerwaard nog steeds een belangrijk voorbeeldgebied voor vergelijkbare gebieden in binnen- en buitenland.
De mens aan het werk
Graafmachines verstoren tijdelijk het natuurgeluid. Een nieuwe nevengeul wordt aangelegd waardoor het hoge water veilig kan worden opgevangen. In de Millingerwaard wordt echt duidelijk wat we met natuurontwikkeling bedoelen! Een enorme planten- en dierenrijkdom kunt u hier ontdekken. Grote kuddes Gallowayrunderen en Konikpaarden struinen door het gebied. In de ooibossen en moerassen zwemmen bevers en er huizen tientallen reeën.
Levend rivierduin
Nu de Waal vast ligt tussen kribben, verzwelgt zij geen land meer en blijft het zand liggen dat ze op de oever achterlaat. Zo is rond de hele Millingerwaard een hoge, zandige oeverwal ontstaan. De westenwind blaast het zand vanaf het brede strand op tot een duin van bijna 10 meter, inmiddels het hoogste rivierduin in Nederland! Al in de eerste jaren van natuurontwikkeling keerden bijna alle stroomdalplanten terug. Nu groeien alleen al op de zandige oeverwal honderden soorten planten.