Steenwaard
Mijn reis met de kano begint op de grens met Duitsland. Het is de oude loop van de Rijn die hier aan de noordzijde van de huidige Rijnroute onderlangs de stuwwal van Elten steekt. Een verborgen paradijs vol zeldzaamheden.
Direct langs de weg van Lobith naar Elten (Dui) ligt een klein weggetje, De Ossenwaard. Deze weg is onverhard en biedt de fietser en wandelaar een hele mooie route langs de voormalige loop van de Rijn.
Rijnstrangen
De Rijnstrangen liggen een beetje weggestopt in Nederland, in de Gelderse Poort. Vlakbij het splitsingspunt van Waal en Rijn via het Pannerdens Kanaal. Als je hier voor het eerst komt waan je je in Oost-Polen.
Een uitgestrekt riviermoeras slingert tussen de landerijen door. Ook de geluiden zijn het zelfde. In mei en juni kun je hier de zeer zeldzame grote karkiet en de roerdomp horen! Zondermeer een van de meest onbekende en dus onbeminde natuurgebieden van Nederland!
Splitsingspunt Pannerden
De stroming hier is er gigantisch.
De kano wordt onbestuurbaar. Ik besluit het er maar niet op te wagen. Verderop komt een patrouilleboot van Rijkswaterstaat uitnodigend op mij af gevaren. Heb je een lift nodig?
Millingerwaard
Ik kano vanaf de Waal een metershoog duin op. Grillig gevormde populieren en wilgen groeien er als mangrovebos op het rivierstrand. Een on-Nederlandse aanblik van een dynamisch riviernatuurgebied.
Nevengeul Bakenhof
Ik vaar onder een brug door de stad Arnhem binnen. Ik hoor het geruis van het verkeer op deze zomeravond maar verder overheerst het natuurgeluid. Merels zingen, een lepelaar landt vlakbij me in de geul van Bakenhof.
Stuw Driel
De Stuw bij Driel, oftewel de kraan van Nederland. Bijna majesteus en niet te missen; als een enorme poort in het landschap. Vlakbij vind je één van de mooiste uitkijkpunten wat een prachtig overzicht geeft van de rivieren en hoe ze ons land in stromen.
Dode bomen Wageningen
Bomen in de rivier
Vlak voordat ik de Grebbeberg bereik stuit ik op iets bijzonders. Een enorme boot van Rijkswaterstaat dumpt dode bomen in de rivier. En dan bedoel ik niet in een nevengeul… maar in de rivier zelf.
Blauwe Kamer
We varen verder langs Wageningen met op de horizon de Grebbeberg. Deze stuwwal reist op uit het landschap als ware hij een enorme reus die ligt te slapen. Op de helling aan de rivierkant liggen de ringslangen te zonnen in de luwte. En je wandelt zo de Blauwe Kamer in. Een onverwacht mooie natuurparel op de plek waar stuwwal, vallei en rivier elkaar ontmoeten.
Een uitgestrekt riviermoeras slingert tussen de landerijen door. Ook de geluiden zijn het zelfde. In mei en juni kun je hier de zeer zeldzame grote karkiet en de roerdomp horen! Zondermeer een van de meest onbekende en dus onbeminde natuurgebieden van Nederland!
Plantage Willem III
Plantage Willem III is een buitenlands aandoend, glooiend natuurgebied op de zuidwestflank van de Utrechtse Heuvelrug. In november klinkt er een merkwaardig geknor…
Amerongse Bovenpolder
Vanaf de Nederrijn kano ik een nieuw gegraven nevengeul op.
Het is begin april en vanuit het riet klinkt de heldere zang van de blauwborst. Bovenin een lisdodde zit een mannetje uitvoerig te zingen. Hij heet me welkom in een bijzonder gebied.
Riviereiland De Bol
In de rivier de Lek nabij Lopik ligt het voormalige riviereiland de Bol. Een prachtig natuurlijk eiland dat met een strekdam vastligt aan de Lekdijk.
Het is dus eigenlijk een schiereiland, maar als je via de strekdam het eiland hebt bereikt krijg je een heerlijk eilandgevoel. Onderaan de dijk loopt een nevengeul (oude strang) die bij laag water en de juiste wind (oost!) helemaal leeg loopt. Op het eiland kun je heerlijk struinen via de wandelroute van Staatsbosbeheer.
Kinderdijk
Iedereen kent de molens van Kinderdijk.
Nationaal en zelfs wereldwijd bekend als erfgoed. Vrijwel niemand weet dat dit rietland rondom de beroemde molens een hele hoge en bijzondere natuurwaarde kent.
Biesbosch 1
Nationaal Park De Biesbosch is een beschermd natuurgebied en het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa!
Daarnaast wordt het gebied herontwikkeld in het kader voor Ruimte voor de Rivier en ontstaan er nieuwe natuurontwikkelingsgebieden. In deze eerste van de drie ‘hotspots’ over de Biesbosch staat het voorjaar en de zeldzame spindotter in het bijzonder, centraal!.
Biesbosch 2
De Biesbosch is in Levende Rivier hét gebied van de zeearend. En in de Biesbosch zit niet één zeearend, maar een hele familie.
Ik volg ze op vier verschillende momenten in het jaar, door alle seizoenen heen. Daarmee krijg je een uniek inkijkje in het leven van de ‘vliegende deur’.
Biesbosch 3, Noordwaard
De Biesbosch is één van de weinige zoetwatergetijdegebieden en eigenlijk het best te ontdekken per kano.
Je dwaalt door wilgenbossen, grillige kreken en langs eindeloos veel kleine eilandjes. Een Hollands moerasgebied met gave natte ruige natuur en heel veel leven. Eigenlijk is het onder water nog mooier dan boven water! De Noordwaard maakt de Biesbosch flink stuk groter en is een prestigieus project van Ruimte voor de Rivier.
Tiengemeten
Een soort rauwe kreten zijn het. Her en der verschijnen ze in het ochtendduister. Het is half oktober en ik wacht op de grote zilverreigers op het voormalige boereneiland Tiengemeten.
Slijkplaat
Vanaf het water komt een orkaan aan geluid op me af.
Met iedere kanoslag kom ik dichter bij het broedvogeleiland Slijkplaat, midden in het Haringvliet. Ik besef me dat ik hier in het heiligdom van vogels terecht ben gekomen. Een plek waar vrijwel nooit iemand komt!
Scheelhoek
Als ik ’s ochtends heel vroeg wakker word overvalt me de grootsheid van deze plek. Je voelt en ruikt dat je dicht bij de zee bent.
Dit is een plek waar zee en rivier elkaar treffen!
Haringvlietdam
Ik vaar op een grote plas water. Het doet in de verste verte niet meer aan een rivier denken. Eerder aan een zee.
Dat klopt, want ik kan de zilte lucht ruiken. Vlakbij me ligt de Noordzee. Maar vlak voor me ligt een enorm bouwwerk. De Haringvlietdam.
De Kwade Hoek
Na een reis van bijna tweehonderd kilometer kano ik de zee op.
Een rare gewaarwording. Ik had een woeste golfslag verwacht, maar behalve een licht deining is er niet veel dat me aan de zee doet denken. Toch is dit een van de plekken waar veel schepen vroeger vergingen. In het zicht van de haven…