Heb je een lift nodig? Klinkt het vanaf het schip. Ik ben bij het Splitsingspunt.
De Rijn stroomt bij Spijk ons land binnen. Na ca 11 kilometer, ter hoogte van het dorp Pannerden, splitst de Rijn zich in het Pannerdensch Kanaal (dat verderop verder gaat als Nederrijn en Lek) en de Waal. Rijkswaterstaat zorgt op dit punt voor een constante waterverdeling: 2/3 van het water naar de Waal, 1/3 van het water naar het Pannerdensch Kanaal.
Ik realiseer me dat ik op een historische plek ben aangekomen. Rond 1700 dreigden de Nederrijn en IJssel te verlanden. In de zomer was de waterstand zo laag dat er bijna geen water meer werd afgevoerd. Er moest iets worden gedaan! Er werd besloten een kanaal te graven; het Pannerdensch kanaal. Na de aanleg in 1707 werd het direct een succes. De rivieren waren weer bevaarbaar!
Zonder dit kanaal zou Nederland er heel anders uit hebben gezien. De Nederrijn en IJssel zouden zijn verzand! Al het rivierwater zou dan via de Waal naar de Noordzee hebben moeten stromen.
De waterverdeling op dit punt is het begin van de Nederlandse Delta. Het is doorslaggevend voor de Nederlandse waterhuishouding: zowel grondwaterpeil, water voor landbouw en industrie, drinkwater en niet te vergeten bij hoogwater. De hoogte van de dijken langs de IJssel, Nederrijn en Lek is namelijk afgestemd op deze waterverdeling bij Pannerden. De afspraken over de waterverdeling op dit punt zijn ruim 200 jaar oud en nog altijd geeft Rijkswaterstaat hieraan invulling! In bijgevoegd filmpje legt Hendrik Havinga van Rijkswaterstaat dit uit.
Het Fort Pannerden is een heel mooi uitzichtpunt en bovendien zeer interessant vanwege de geschiedenis en recente ontwikkelingen in het rivierengebied! De naast gelegen Klompenwaard is in beheer bij Staatsbosbeheer. Een magnifiek voorbeeld van natuurontwikkeling in het rivierengebied; een geul stroomt door de uiterwaarden begroeid met ruigten en struwelen. Domein van bever en ijsvogel. Kijk ook op deze site van ARK.