Ik kano langs een muur van riet. Het is een rustige zomeravond en overal hoor ik kleine karekieten. Soms ook een opvallende, rauwe kreet. Boven me vliegen reigers. Het zijn purperreigers! Ze broeden hier vlak bij, soms bijna letterlijk onder de molens. Ruim 150 broedparen herbergt het rietland. Eén van de grootste kolonies van Noordwest Europa!
De natuur rondom Kinderdijk wordt door de Nederlandse en Europese overheid onder de noemer ‘Boezems Kinderdijk’ beschermd als Natura 2000-gebied omdat er –zelfs vanuit Europees perspectief– belangrijke flora en fauna voorkomen. Het beschermd natuurgebied telt ongeveer 340 hectaren en wordt beheerd door Staatsbosbeheer en door Waterschap Rivierenland. Het natuurgebied rondom Kinderdijk bestaat uit de hoge boezems van de Nederwaard, de Overwaard en Nieuw-Lekkerland en de aangrenzende polders. De boezems bestaan onder meer uit open water, rietmoerassen, zeggemoerassen, ruigten, grienden, struwelen en boezemkaden.
Toch staat de natuur hier onder druk. Het rietland spoelt soms letterlijk weg. Waar vroeger de molens zorgen voor het afvoer van het water naar de Lek doen nu gemalen het. De afvoer vindt veel minder gelijkmatig plaats waardoor soms flinke verschillen in waterpeil ontstaan tussen de Lek en de boezemwateren. Dat kan resulteren in een flinke piek-afvoer waardoor het moeras soms letterlijk wegspoelt.
Er zijn nieuwe plannen in de maak om het waterbeheer en dus ook het leefgebied van de purperreiger te verbeteren. Meer lees je op de website van Unesco Werelderfgoed Kinderdijk.
Vogelliefhebber?
Kinderdijk leent zich bij uitstek voor vogelliefhebbers. Kinderdijk beschikt namelijk over een eigen vogeltelpost die onder meer wordt benut door Natuur- en Vogelwacht ‘De Alblasserwaard’ (NVWA). Je vindt dan ook talloze bijzondere vogels, soms zelfs broedend, rondom Kinderdijk. Dan moet je denken aan de purperreiger, zwarte stern, braamsluiper, bosrietzanger, roodborsttapuit, woudaap etc!