De Blauwe Kamer

Qua ligging heeft de Blauwe Kamer alles wat een riviernatuurgebied mooi maakt; van dynamiek en ruigte vol vogels tot zonnende ringslangen in de luwte van de berghelling. 

De Blauwe Kamer
De Blauwe Kamer
De Blauwe Kamer

In 1992 werd de zomerkade van de uiterwaard doorgestoken. Het was een van de eerste projecten waar volgens het gedachtegoed van Plan Ooievaar. Met deze actie herstelde de natuurlijke dynamiek van het rivieroeverlandschap, Hierdoor loopt het laag gelegen gebied al bij een geringe verhoging van de waterstand in de rivier onder water. De konikpaarden en gallowayrunderen die in het gebied leven, zorgen ervoor dat met hun dagelijkse aanwezigheid er een meer divers landschap ontstaat.

Op pad

In 2002 is de Grebbeberg, die de zuidkant van de Utrechtse Heuvelrug vormt, verbonden met de Blauwe Kamer. Sindsdien beschikken de koniks en galloways over een royaal hoogwatervluchtgebied. In het kader van de ecologische hoofdstructuur is het De Blauwe Kamer onderdeel van een project waarbij de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe en de rivieroevers van de Maas en Waal met elkaar verbonden raken.  Je kunt er heel goed vogels kijken vanuit de vogelkijkhut. Van april t/m juni broeden de lepelaars en aalscholvers vlak voor de hut! Daarnaast is het zeer aan te raden het fietspad onderaan de Grebbeberg te nemen en dan rustig langs de voet van de Grebbeberg te wandelen. Let goed op, hier zonnen vaak ringslangen in de luwte van de helling!

Meer informatie & routes
terug naar kaart