De Biesbosch 2

Ik volg ze op de voet. Hoe vaak je ze ook ziet; het blijven fascinerende roofvogels. In februari klinkt er een continue klagende roep in de Biesbosch.

De Rijnstrangen
De Rijnstrangen
De Rijnstrangen

Eind februari worden de eieren gelegd. Dat is vroeg maar niet ongebruikelijk voor zeearenden. Begin april zien we voor het eerst jonge zeearendkuikens. Het zijn er twee, en ze steken met hun kop maar net boven de nestrand uit. De kuikens zijn kwetsbaar en een smakelijke prooi. Ik zag hoe een buizerd loerde op zijn kans een arendkuiken te verschalken. Echter, de arendouders laten de kuikens vrijwel geen moment alleen. Dat is in begin juni wel anders, de arendkuikens zitten nu alleen op het nest. Ze hebben geen donsveren meer en hun verenpak is donkerbruin. Als het begint te waaien doen ze de eerste vliegoefeningen. Ze worden nog steeds gevoerd, nu door beide ouders.

De Rijnstrangen
De Rijnstrangen
De Rijnstrangen

Half juli zijn de jongen volgroeid. Ze zijn bijna vijf kilogram zwaar en hebben een vleugelspanwijdte van bijna twee meter. Ze worden vrijwel niet meer gevoerd waardoor ze gedwongen worden het nest zelf te verlaten. Op een mooie zomeravond is het zover, beide jongen vliegen uit en draaien rondjes boven het nest. Ze zijn nu nog niet helemaal zelfstandig; ze blijven de komende maanden bij hun ouders die ze leren hoe en waar ze eten moeten vinden. Pas in de herfst verlaten de jongen hun ouders defintief.

We dachten dat ze Nederland te druk en te vol zouden vinden om in te verblijven. Niets blijkt minder waar; ze broeden op meerdere plekken door het land. En altijd in ruigtes; in gebieden met veel voedsel en water. Daar bouwen ze hun majestueuze nesten en cirkelen ze hoog in de lucht.

terug naar kaart