Biesbosch 1

Nationaal Park De Biesbosch lijkt wel gemaakt voor de kano.

Riviereiland De Bol over duin Levende Rivier
Riviereiland De Bol flora Levende Rivier
Riviereiland De Bol kano Levende Rivier

Het is in alle jaargetijden mooi in de Biesbosch maar de mooiste tijd om in de Biesbosch te zijn, is in de maand april. De kleurenpracht is overweldigend. Wilgen staan in bloei en hebben vers groen blad. Wilgen zijn hier heer en meester. Ze typeren het gebied en herinneren aan vroeger; toen de doorgeschoten wilgentenen en wilgenbossen gekapt werden voor allerlei doeleinden. Deze bossen zijn prachtig gevarieerd en in de vroege lente nog relatief open. Later in het jaar zal de ondergroei van brandnetels en distels te dicht zijn om er in te neuzen.

Spindotter

Er is nog een reden om dan juist op pad te gaan; de bloeiende spindotters. Helaas zijn ze uit het polderland grotendeels verdwenen door ontwatering, bemesting en het steeds vroeger maaien. Maar de oevers van de grienden in de Biesbosch kleuren door hen knalgeel!

De spindotter is forser dan de gewone dotterbloem. En leuk om weten: de spindotter stekt zichzelf! De bloem groeit grillig met meerdere knikken in zijn stengel. In die knikken ontwikkelen zich bladrozetjes mét wortels. Zo ontstaan spinvormige wortelkluwens (die inderdaad wel wat weghebben van een spin, dus: ‘dotterspinnen’). ’s Zomers vallen de stengels om en vergaan, waardoor de dotterspinnen vrijkomen. Het water doet vervolgens de rest: de dotterspinnen worden dobberen naar een volgende geschikte groeiplaats.

Verwar de spindotter niet met speenkruid! Ook een gele voorjaarsbloeier, maar wezenlijk anders. In de Biesbosch zie je velden vol met speenkruid. Tenslotte met je hoofd tussen de bloemen, kijk af en toe omhoog. Op een mooie rustige dag heb je kans om hem te zien: de overvliegende deur. De zeearend. Er broeden inmiddels twee paartjes in het gebied en dat die van knuffelen houden zie je in onze laatste stop in de Biesbosch.

Op pad

Huur een kano in de jachthaven van de Spieringsluis en vaar gelijk in zuidelijke richting het Gat van de Hardenhoek in. Daar op het schiereiland staan volop spindotters in bloei! Let daar ook op de baltsende ijsvogels (meerdere!), zonnende bevers en de lokroep van de blauwe reiger! Vanaf eind augustus vissen daar ook meerdere visarenden. Je kunt ook op excursie met een ervaren Biesbosch kenner en natuurfotograaf . Veel plezier!

Kijk hier voor meer informatie
terug naar kaart