Nationaal Park De Biesbosch lijkt wel gemaakt voor de kano. En omdat de waterstand flink kan verschillen is het nog opletten ook! De Biesbosch is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa en natuurlijk daarom goed beschermd. Hier kun je verdwalen; in de smalle kreekjes die zich een weg banen door de wilgenbossen. Rijkswaterstaat is hard aan de slag met nieuwe plannen waarin water, natuur en veiligheid samenkomen; Ruimte voor de Rivier. Op onze volgende stop gaan we kijken bij één van die nieuwe natuurprojecten. De Biesbosch ligt op de grens van Brabant en Zuid-Holland. Levende Rivier is voornamelijk in het Brabantse deel opgenomen.
Het is een vreemde gewaarwording als je midden in de Biesbosch bent en plotseling overvallen wordt door het hoge water. Dat overkwam de crew meerdere keren. Ook een verrassing; laag water waardoor je niet meer door een kreek kunt kanoën! Ondanks de deltawerken is het er in de Sliedrechts Biesbosch nog een getijdenverschil van bijna 80 cm! In de Brabantse Biesbosch is dat verschil minder maar met een harde, vooral noordwestenwind kan het verschil tussen eb- en vloed behoorlijk oplopen.
Het is in alle jaargetijden mooi in de Biesbosch maar de mooiste tijd om in de Biesbosch te zijn, is in de maand april. De kleurenpracht is overweldigend. Wilgen staan in bloei en hebben vers groen blad. Wilgen zijn hier heer en meester. Ze typeren het gebied en herinneren aan vroeger; toen de doorgeschoten wilgentenen en wilgenbossen gekapt werden voor allerlei doeleinden. Deze bossen zijn prachtig gevarieerd en in de vroege lente nog relatief open. Later in het jaar zal de ondergroei van brandnetels en distels te dicht zijn om er in te neuzen.
Spindotter
Er is nog een reden om dan juist op pad te gaan; de bloeiende spindotters. Helaas zijn ze uit het polderland grotendeels verdwenen door ontwatering, bemesting en het steeds vroeger maaien. Maar de oevers van de grienden in de Biesbosch kleuren door hen knalgeel!
De spindotter is forser dan de gewone dotterbloem. En leuk om weten: de spindotter stekt zichzelf! De bloem groeit grillig met meerdere knikken in zijn stengel. In die knikken ontwikkelen zich bladrozetjes mét wortels. Zo ontstaan spinvormige wortelkluwens (die inderdaad wel wat weghebben van een spin, dus: ‘dotterspinnen’). ’s Zomers vallen de stengels om en vergaan, waardoor de dotterspinnen vrijkomen. Het water doet vervolgens de rest: de dotterspinnen worden dobberen naar een volgende geschikte groeiplaats.
Verwar de spindotter niet met speenkruid! Ook een gele voorjaarsbloeier, maar wezenlijk anders. In de Biesbosch zie je velden vol met speenkruid. Tenslotte met je hoofd tussen de bloemen, kijk af en toe omhoog. Op een mooie rustige dag heb je kans om hem te zien: de overvliegende deur. De zeearend. Er broeden inmiddels twee paartjes in het gebied en dat die van knuffelen houden zie je in onze laatste stop in de Biesbosch.
Op pad
Huur een kano in de jachthaven van de Spieringsluis en vaar gelijk in zuidelijke richting het Gat van de Hardenhoek in. Daar op het schiereiland staan volop spindotters in bloei! Let daar ook op de baltsende ijsvogels (meerdere!), zonnende bevers en de lokroep van de blauwe reiger! Vanaf eind augustus vissen daar ook meerdere visarenden. Je kunt ook op excursie met een ervaren Biesbosch kenner en natuurfotograaf . Veel plezier!